Vykurovanie pecou sa považuje za jedno z najúspornejších a najzdravších foriem vykurovania. Pecou možno vyhriať celý obytný priestor. Topením v peci vzniká sálavé teplo, ktoré vytvára v interiéri príjemnú tepelnú pohodu. A práve preto ju využívali po celé stáročia aj naši predkovia.
Zakúriť v peci je jednoduché a vďaka veľkej hmotnosti akumulačného materiálu do nej stačí prikladať raz za dvanásť hodín.
Existuje niekoľko variant pecí:
Kachľová a omietaná pec – Väčšinou murované uzatvorené ohnisko s individuálnymi dvierkami na prikladanie paliva. Vyžaruje príjemné, jemné a dlhodobé sálavé teplo. Dimenzuje sa podľa veľkosti priestoru.
Hypokaustová pec – Voľne stojace ohnisko na spaľovanie dreva vhodné do kachľových pecí umiestnené v uzatvorenej obstavbe. Sálavé teplo sa odovzdáva cez veľké vykurované plochy s možnosťou vykurovania aj dvoch poschodí.
Kombinovaná pec s teplovodným výmmeníkom
Sporák
Existuje aj variant, ktorý spája vykurovanie a varenie. Ide o akumulačný sporák 3v1, ktorý ponúka spoločnosť Brunner. Ide o sporák s vykurovacou vložkou Herdkessel (sporákový kotol), ktorý je napojený na akumulačnú nádrž s inými zdrojmi a môže slúžiť aj ako hlavný zdroj vykurovania. Takýto sporákový kotol vykúri domy s tepelným príkonom do 6 kW.